Lepota

   Pedikura

Želite imeti urejena stopala, zdrave in lepe nohte, a vam domača nega ne uspeva najbolje? Ponujamo vam pedikuro, ki zajema nego stopal in nohtov na nogi ter vključuje preventivne ukrepe za zgodnje odkrivanje morebitnih okužb ali drugih problemov.  Pedikura predstavlja užitek, a je hkrati dolgoročno zagotavljanje zdravja. S pravilno nego stopal preprečujemo nastanek vraščenih nohtov, kurjih očes, otiščancev, razpok ali ragad in različnih deformacij prstov ter nohtov. Glede na potrebe vaših stopal in kože vam svetujemo nadaljnjo nego doma, s čimer se izognemo marsikateri težavi in dosežemo, da vaša stopala in nohti ostanejo zdravi, funkcionalni in s tem lepi.  

 

P R E D S T A V I T E V   S T O R I T E V

Klasična pedikura

Pedikura zajema nego stopal in nohtov na nogi. Prične se z namakanjem nog v zeliščni kopeli, sledi   odstranjevanje odvečne kože ter piljenje te ; čiščenje obnohtnih kanalov, krajšanje nohtov ter odstranitev vseh nepravilnosti, ki so se pojavile na stopalih in ne zahtevajo medicinske pedikure. Zaključimo jo z negovalno kremo, ki jo vmasiramo v stopala. Posvetimo se tudi negi nohtov in lakiranju po vaši želji. Odločite se lahko tudi za Gelish (več otem). Pri pedikuri uporabljamo priznano nemško kozmetiko Gehwol Fusskraft (več otem).

Medicinska pedikura

Medicinska pedikura predstavlja obravnavo in odpravljanje težav na stopalu, ki jih ne moremo odpraviti s klasično pedikuro. V sklopu medicinske pedikure saniramo glivične nohte, vraščene nohte, kurja očesa, otiščance, bradavice, poškodbe ali deformacije nohtov, odstopanje nohtne plošče, razpoke ali ragade na petah in podobno. Vsaka od navedenih težav zahteva individualno obravnavo in določen čas, da se težava sanira, odpravi in doseže zdravje stopal ali nohtov. Čas odprave posamezne težave  je odvisen predvsem od stopnje prizadetosti. Bistveno je, da je pediker strokovno usposobljen, saj lahko navedene težave vodijo v resne zaplete, če niso ustrezno obravnavane. Pomemben del medicinske pedikure je pravilno svetovanje glede nege stopal in nohtov kot tudi svetovanje kako se izogniti številnim težavam,ki so lahko tudi posledica nepravilne obutve. Kadar opazite kakršnekoli zgoraj navedene težave, je priporočljivo, da ne odlašate zaradi strahu pred bolečinami, ampak se takoj odločite za medicinsko pedikuro.

Medicinska pedikura za diabetike

Posebno pozornost morajo svojim stopalom posvečati sladkorni bolniki pri katerih so težave s stopali posledica nevropatije, ishemije in infekcije. Zapleti se lahko pojavijo pri vsakem diabetiku, čeprav ima krvni sladkor urejen in se zdravi le z dieto.Vsakodnevno samopregledovanje nog, posebej podplatov, nohtov in medprstnih prostorov je obvezno, če želimo pravočasno preprečiti zgodnje bolezenske spremembe. in nepravilna nega stopal in nohtov privede do različnih obolenj, ki se lahko zelo zapletejo. Zaradi tega je redna in strokovna nega v okviru medicinske pedikure za diabetike najboljša preventiva pred pojavom diabetičnega stopala. Gre za enega hujših zapletov pri sladkorni bolezni, ki lahko vodi do razjed na stopalu in v  skrajno stopnjo odmrtje tkiva (gangrena), kjer je edini možni poseg amputacija prstov, stopala oziroma dela noge pod ali nad koleni. Diabetik sam velikokrat ne prepozna dovolj hitro okoliščin, ki vodijo v pojav diabetičnega stopala, kot so okvara živcev, slaba prekrvavitev, okužba ali deformacija stopala. Vsem diabetikom zato priporočamo redno pedikuro za zagotovitev, da ne pride do težav, ki jih lahko ogrožajo.

Vraščen noht – namestitev sponke

Vraščen noht lahko nastane zaradi nepravilnega striženja nohta, nošenja neprimernih čevljev, motnje v rasti, prekomerne dolžine prsta ali druge prirojene deformacije prstov. Najbolj pogosto se pojavi na palcu tako pri ženskah kot moških in tudi otrocih. Vraščen noht se vrašča v okoliško mehko tkivo, kar povzroča bolečine, vnetje in včasih bakterijsko okužbo, ki se lahko ognoji. Vraščen noht lahko vodi v resne posledice, zato z zdravljenjem ne smemo odlašati. Priporočamo vam takojšen obisk pedikerja. Glede na način in stopnjo vraščenosti, ugotovljene pri strokovnem pregledu, izberemo postopek za najučinkovitejšo sanacijo z uporabo najnovejših tehnik in metod, ki so neboleče in učinkovite ter hitro dosežejo svoj namen. Tudi bolečine v glavnem izginejo že v začetni fazi postopka sanacije vraščenega nohta.

Kurje oko

Kurje oko nastane na mestu, kjer se pojavlja povečan pritisk zaradi neustrezne obutve (pretesni čevlji ali čevlji, ki se slabo prilegajo nogi), lahko pa je tudi posledica deformacij prstov ali stopal ali neprimerne hoje (velikokrat pri športnih aktivnostih). Če je na mestu trajajočega pritiska kost, reagira koža s povečano tvorbo kože, ki postane trda, poroženela, odebeljena in raste pod kožo v obliki stožca. Središče kurjega očesa, trden, voskast stržen, lahko sega globoko v podkožje. Po tem bolečem jedru, ki sega globoko v kožo, najlaže prepoznamo kurje oko. Pri vsakem pritisku (hoja, tek) povzroča kurje oko
bolečine zaradi pritiska na občutljive živce in tkivo v koži, ki jih pogosto spremlja vnetje in nevarnost infekcije. Ločimo več vrst kurjih očes. Najpogostejše je trdo kurje oko, ki se pojavi kjer koli na stopalu. Običajno se pojavi na zunanjem delu palca ali mezinca na nogi, saj sta to točki, kjer najpogosteje prihaja do pritiska. Manj pogosto je mehko kurje oko, ki se pojavi med prsti stopala.

Odstranitev pritiska in s tem bolečine zaradi kurjega očesa lahko dosežemo z vložki ali drugimi preparati, a samega problema s tem ne rešimo. Kurja očesa moramo odstraniti. Sama sanacija kurjega očesa je postopek odstranitve kurjega očesa v celoti, saj se samo tako trajno prepreči lokalno povečan pritisk na kritičnem predelu. Najprej odstranimo odvečno trdo kožo in nato stržen, ki je na sredini in je vzrok bolečine. Priporočamo odstranitev kurjega očesa s strani strokovnega pedikerja.  Rezultat neustrezne obravnave je lahko vnetje tkiva okoli kurjega očesa in s tem otežena in izrazito bolj boleča odstranitev kurjega očesa.

Otiščanec

Otiščanci na nogah nastanejo zaradi neustrezne obutve, neustreznih nogavic, deformacij ali drugih nepravilnosti. Otiščanec je otrdelo mesto na koži, površinska zadebeljena poroženela tvorba, ki je postalo debelejše in trdo zaradi stalnega trenja, pritiska ali podobnega draženja in je reakcija telesa zaradi zaščite občutljive kože, kjer koža pritiska ali drgne ob kost. Otiščanci se pojavljajo med prsti, vrh sklepov nožnih prstov, na petah, na blazinicah pod prsti in podobno. Od kurjih očes se razlikujejo, ker so izrazito površinski. Prav tako kot pri kurjih očesih je odstranitev otiščancev bolje prepustiti  trokovnemu pedikerju. Posebej velja to za sladkorne bolnike, bolnike z motnjami obtočil in aterosklerozo.

Glivične okužbe nohtov

Glivične okužbe nohtov prepoznamo po tem, da nohti začnejo spreminjati barvo (postanejo belkasti, rumenkasti ali rjavkasti). V kolikor okužbe ne opazimo pravočasno in je ne zdravimo, se začne spreminjati struktura in oblika nohta (noht se začne debeliti, lomiti, postane krhek in moten, lahko odstopi od nohtne posteljice). To lahko vodi do različnih deformacij (vraščanje nohta, zadebelitev nohta, neprijeten vonj, ipd.), poškodb in bolečin, predvsem pa se okužba pogosto razširi na ostale nohte. Okužba se večkrat začne na konici nohta in se širi po celem nohtu vse do nohtnega korena. Blage ali prikrite okužbe težko zaznamo in predolgo čakamo z iskanjem strokovne pomoči. Zelo pomembno je, da z zdravljenjem pod strokovnim nadzorom pričnemo takoj, ko kužbo opazimo.

Razpoke ali ragade

Razpoke ali ragade na petah nastanejo zaradi prekomerno suhe in poroženele kože. Čeprav se nanje gleda izključno kot na kozmetično nadlogo, vodijo v resne zdravstvene zaplete, če niso pravočasno in ustrezno sanirane. Če jih ne saniramo, se poglabljajo in lahko povzročijo hude bolečine ter nevarnost infekcij oziroma okužb. Razpoke očistimo in odstranimo trdo kožo ter jo zaščitimo, da se razpoke zacelijo. Po sanaciji razpok na peti je potrebno nadaljevati z ustrezno nego doma, ki vam jo priporočamo po sanaciji razpok na peti ter vam ponudimo tudi ustrezne proizvode za čim večji učinek.

Rešitev za poškodovane in deformirane nohte – protetika

Večkrat se soočimo z odstopom nohta zaradi mehanske poškodbe ali bolezni ali odstopom nohtne plošče. Rešitev problema predstavlja nohtna protetika, kjer namestimo umetno ploščo nohta z medicinskim gelom, s katerim zapremo nohtno površino, izravnamo utore in deformacije v nohtih. Umetna plošča nohta je po videzu zelo podobna naravnemu nohtu. Namestitev je neboleča in ima terapevtski učinek (spodbuja pravilno rast deformiranega nohta).

Relax

tukaj smo za vsa

Za nasvete smo vedno na voljo

Skrb za stranke je vedno na prvem mestu. Z veseljem vam bomo odgovorili na vaša vprašanja.

 

6 + 11 =

Naložbo (izdelavo spletne strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.